Nauczyłyście się już czytać skład kosmetyków. Wiecie ile jest surowców, które mają negatywny wpływ na skórę i nasze zdrowie. Z biegiem czasu zgłębicie tę dziedzinę jeszcze bardziej. Dlatego zapraszam Was do ciągłej obserwacji moich wpisów
Poniżej podaje grupy surowców i ich role w recepturze:

Absoluty są to olejki eteryczne pozyskiwane przez ekstrakcje rozpuszczalnikiem. Mają bardzo silny zapach dlatego są stosowane w perfumerii. Nie należy ich stosować w aromaterapii.
W taki sposób uzyskuje się przede wszystkim absoluty z delikatnych kwiatów m.in.:
– jaśminu – uspokajające i rozluźniające napięcie mięśni
– róży (absolut 5%) – działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz regenerujące
– tuberozy, gardenii, hiacyntu, narcyzu
Absoluty są o wiele droższe niż normalne olejki eteryczne. Z 1 tony kwiatów uzyskuje się około 1 kg absolutu

Hydrolaty to wody roślinne o szerokim zastosowaniu w naturalnej pielęgnacji całego ciała.
Właściwe hydrolaty powstają jako uboczny produkt pozyskiwania olejków eterycznych.
Mają mają postać czystego płynu o konsystencji wody i pH zbliżonym do naturalnego odczynu skóry. Ich zapach jest subtelniejszy w porównaniu z zapachem odpowiadającego im olejku eterycznego.
Skutecznie usuwają wszelkie zanieczyszczenia zgromadzone po całym dniu
Moje ulubione to:
– hydrolat lawendowy czy rumiankowy – przyspieszają gojenie ran
– hydrolat różany – nawilża skórę
– hydrolat czystka ladanowego – działa przeciwstarzeniowo

Maceraty to grupa olejów pochodzenia roślinnego, która powstaje w wyniku procesu maceracji, czyli zalaniu całych kwiatów, płatków kwiatów czy różnych ziół olejem bazowym. W wyniku maceracji, do oleju bazowego przenikają rozpuszczalne w tłuszczach składniki aktywne z danej rośliny.
Dlatego też, maceraty zawierają szereg substancji, w tym bardzo cenne flawonoidy działające ochronnie, przeciwzapalnie i regenerująco.
Maceraty w naturalnych kosmetykach odgrywają ważną rolę, gdyż oddziałują zdrowotnie na skórę poprzez dostarczenie składników odżywczych, ważnych minerałów oraz właściwego nawilżenia.
Najpopularniejsze maceraty do stosowania w kosmetyce to:
– arnikowy – zmniejsza opuchliznę i siniaki
– nagietkowy – przyspiesza regenerację skóry, działa nawilżająco
– z dziurawca – wygładza i regeneruje skórę

Chcąc otrzymać mleczko lub krem należy sięgnąć po emulgatory.
Emulgatory pozwalają na integracje wodnych i tłustych składników.
Uzyskanie stabilnej emulsji jest zależne od użycia odpowiednich proporcji emulgatora w stosunku do ilości fazy olejowej i wodnej emulsji.
Emulsja nie może się rozwarstwiać.
Szczegółowo poznacie niebawem sposób jak zrobić swoją pierwszą stabilną emulsję!
Do najbardziej znanych emulgatorów należą: alkohol cetylowy, lecytyna sojowa, Olivem 1000.

Emolient – w kosmetyce preparat natłuszczający skórę.
Wytwarza na jej powierzchni warstwę okluzyjną (film), która ogranicza odparowywanie wody z naskórka.
Emolienty działają na skórę na trzy sposoby:
• natłuszczają ją, tzn. tworzą na jej powierzchni warstwę okluzyjną
• dają uczucie gładkości i miękkości
• po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę
Emolienty najczęściej wchodzą w skład kosmetyków takich jak:
• oliwki – emolienty stanowią najczęściej ok.99% produktu
• lotiony – lekkie, półpłynne emulsje w których skład wchodzi faza hydrofilowa i hydrofobowa(w tym mieszanina emolientów)

Solubilizatory to substancje, które dodaje się do roztworu wodnego żeby wprowadzić do receptury składnik:
– nierozpuszczalny w wodzie lub
– trudno rozpuszczalny.
Są to przede wszystkim preparaty zawierające ponad 95% wody lub niską zawartość alkoholu – toniki i hydrożele

Humektanty to silnie higroskopijne substancje – dobrze rozpuszczalne w wodzie, które mają zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia.
Zadaniem humektantów jest zwiększenie zawartości wody w warstwie rogowej naskórka – wiążąc wodę w skórze a przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna.
Do tej grupy składników zaliczamy między innymi: kwas hialuronowy, mleczany, mocznik, glicerynę

Składniki kondycjonujące są zbudowane między innymi z grup tłuszczowych, odpowiadających za ułatwianie rozczesywania włosów oraz nadanie im połysku. Składniki kondycjonujące posiadają dodatni ładunek, dzięki czemu neutralizują statyczną energię elektryczną, zapobiegając elektryzowaniu się włosów.
Do najbardziej znanych składników kondycjonujących należą:
– honeyquat – pochodna miodu
– alkohol cetylowy
– bioferment z alg morskich i z bambusa
– prowitamina B5
– glikol roślinny Propanediol

Konserwanty w domowych kosmetykach odgrywają bardzo ważną rolę, gdyż zapewniają trwałość kosmetyku. Konserwanty naturalne w pełni naturalny i bezpieczny sposób gwarantują świeżość produktu.
Korzystając z konserwantów naturalnych nie musimy się martwić o podrażnienia skóry lub reakcję alergiczną, produkt jest w pełni bezpieczny.
Konserwanty naturalne należy dodawać do ręcznie robionych toników, szamponów czy emulsji, ponieważ w środowisku wodnym szybko rozwijają się mikroorganizmy.
Kosmetyki składające się wyłącznie z olejów i maseł można zabezpieczyć przed utlenianiem dodatkiem witaminy E.
Najbardziej znane do stosowania w produkcji własnych domowych kosmetyków to:
– Leucidal Max – naturalna alternatywa dla tradycyjnych konserwantów
– Eco Konserwant – w płynie lub w proszku
– Optiphen Plus®

Optymalna wartość pH dla własnoręcznie zrobionej emulsji lub toniku to 5,5-6.
Aby sprawdzić czy zachodzi konieczność dodawania regulatorów pH wystarczy użyć papierka wskaźnikowego oraz metodą prób i błędów uzyskać odpowiednią kwasowość lub zasadowość roztworu.
Regulacja pH domowych kosmetyków, a więc ich zasadowości lub kwasowości odbywa się poprzez dodanie słabej substancji zasadowej lub kwasowe.
W domowej produkcji używamy m.in.:
– kwas cytrynowy
– mleczan sodu 60%
– kwas mlekowy 80%

Składniki zagęszczające nadadzą domowym kosmetykom odpowiednią konsystencję i ułatwią ich używanie.
Zagęszczacze jak guma ksantanowa, guma celulozowa czy guma guar stworzone są na bazie naturalnych składników. Dzięki temu kosmetyki domowe, które stworzysz będą produktami w stu procentach naturalnymi.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze, antyutleniacze) są to substancje pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, których głównym zadaniem jest przeciwdziałanie utleniaczom.
Utleniacze natomiast, inaczej określane wolnymi rodnikami.
Wolne rodniki niszczą w szczególności cement międzykomórkowy skóry (ceramidy), powodując transepidermalną utratę wody i w efekcie nadmierne wysuszenie skóry.
Ponadto zaburzają funkcje obronne skóry, niszczą włókna kolagenowe i elastynowe, wpływając na zmniejszenie elastyczności skóry i pojawienie się zmarszczek.
Atakują lipidowe składniki sebum, powodując powstawanie produktów drażniących skórę i powodujących reakcje zapalne i uczuleniowe.
Po krótce: zapobiegają uszkodzeniom skóry i opóźniają procesy jej starzenia. Najczęściej spotykane w kosmetyce antyoksydanty to: witamina C, witamina E, koenzym Q10.

Pod wpływem nadmiernego oddziaływania promieniowania UV dochodzi do przyspieszonego starzenia się skóry, nazywanego fotostarzeniem, w wyniku którego uzyskuje ona charakterystyczny wygląd.
Zmiany zachodzą zarówno w naskórku, jak i w skórze właściwej.
Skóra staje się zgrubiała, twarda, głęboko pomarszczona, mniej elastyczna i sprężysta.
Naturalnymi filtrami UV są:
– tlenek cynku
– ekstrakt Nori (ochrona UVA)
– ekstrakt róża Mirtu (ochrona UVB)

Oleje roślinne są łatwo przyswajalne przez skórę i nie powodują podrażnień. Można je stosować przy pielęgnacji całego ciała. Dzięki nim skóra pozostanie nawilżona i jędrna przez bardzo długi czas. Naturalne oleje roślinne oprócz cennych minerałów wyróżniają również właściwości relaksacyjne, kojące, a nawet lecznicze.
W kosmetyce najczęściej stosowane są oleje jak np. olej arganowy, olej kokosowy, olej migdałowy czy olej morelowy. Oleje roślinne można stosować bezpośrednio na skórę jako gotowy kosmetyk, jako składnik kosmetyków naturalnych lub olejów do masażu.
Można rozróżnić oleje:
– naturalne – oleje otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno, bez dodatkowych etapów oczyszczania poza filtracją
– rafinowane – oleje także otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno lecz dodatkowo zostały one później dokładnie oczyszczone – np. poprzez filtrację na ziemi okrzemkowej czy destylację pod zmniejszonym ciśnieniem. Nadają się dla osób skłonnych do alergii
– organiczne – oleje z roślin pochodzących z ekologicznych upraw

Profesjonalne kosmetyki wymagają naturalnych wosków, które nadadzą im odpowiednią konsystencję i ułatwią używanie. Woski kosmetyczne mogą być używane do różnego rodzaju kremów, emulsji i żelów. Stosuje się je głównie w pomadkach, błyszczykach do ust i maściach, ale są również cennym dodatkiem do masełek do ciała i treściwych kremów.
W zależności od potrzeby dobierz wosk który najlepiej odpowiada Twoim wymaganiom:
– Wosk Candelilla jest najbardziej błyszczący
– Wosk Carnauba należy do najtwardszych
– Wosk pszczeli bardziej miękki i nadający kremową konsystencje

Masła kosmetyczne w codziennej pielęgnacji odgrywają szczególną rolę za sprawą swych drogocennych dla skóry właściwości. Masełka charakteryzują odżywcze składniki oraz witaminy regenerujące skórę. Regularna aplikacja masełka kosmetycznego gwarantuje jędrną i nawilżoną skórę.
W przeciwieństwie do olejów roślinnych, masła kosmetyczne charakteryzuje bardziej stała konsystencja, która o wiele lepiej nawilża bardzo suchą skórę. Dzięki temu, że ich temperatura topnienia jest bliska temperaturze ludzkiego ciała, masełka szybko upłynniają się po rozgrzaniu w dłoniach i nałożeniu na skórę. Można je stosować bezpośrednio na skórę, mieszać z olejami lub używać jako składnik kremów i balsamów.
Kiedy stosować masełka?
Nie ma jednej ściśle określonej reguły, wiele kobiet sięga po masło kosmetyczne jesienną lub zimową porą, gdy chłodne powietrzne naraża skórę na znaczne wysuszenie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pielęgnacyjne masła stosować przez cały rok.
Najbardziej drogocenne masła dla skóry:
– kawowe
– shea
– karite

Rośliny są bogatym źródłem substancji aktywnych biologicznie, bardziej bliskich człowiekowi niż związki syntetyczne. Wynika to z faktu, że wiele składników roślinnych wykazuje chemiczną budowę analogiczną lub zbliżoną do związków występujących w organizmie ludzkim. Specyficzny sposób oddziaływania substancji roślinnych, będących mieszaninami wielu związków czynnych powoduje, że mają one doskonałe właściwości kosmetyczne.
Ekstrakty roślinne pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym, glikolem propylenowym lub olejami roślinnymi.
Mogą mieć one formę płynnych ekstraktów na bazie gliceryny, glikolu propylenowego lub alkoholu lub też postać proszku.
Stosowane są jako składniki aktywne kosmetyku.
W zależności od rodzaju i zawartości związków czynnych:
– opóźniają procesy starzenia skóry
– nawilżają
– działają antybakteryjnie
– mogą pełnić funkcje antyoksydantów
– pochłaniają promieniowanie UV, czyli stanowią wspomagające naturalne filtry ochronne
– mogą działać wybielająco i wspomagać likwidację przebarwień
– łagodzą podrażnienia
– stymulują krążenie w naczyniach krwionośnych.

Suche ekstrakty owocowe uzyskiwane są w procesie liofilizacji – rozpyłowego suszenia soków owocowych w niskiej temperaturze i niskim ciśnieniu.
Pozwala to w pełni zachować biologicznie aktywne składniki zawarte w świeżych sokach owocowych oraz sam zapach i kolor soków.
Są bogate w witaminy i składniki mineralne
Ekstrakty owocowe najbardziej znane w kosmetyce to:
– z arbuza
– z aloesu
– z mango
– z truskawki
– z cytryny
– z czarnej porzeczki
– z jabłka

Kwasy – kwasy – kwasy
Kwasy owocowe
Kwasy hydroksylowe
Kwasy eksfoliacyjne
No i wszystko jasne…
Wszystkie wymienione nazwy to te same substancje – eksfolianty. Wszyscy je znają pod nazwą kwasy owocowe. To np.:
– kwas glikolowy
– kwas mlekowy
– kwas migdałowy
Jak działają na skórę?
– złuszczają powierzchniową warstwę rogową naskórka
– efektywnie działają nawilżająco
– poprawiają elastyczność i koloryt skóry
– likwidują przebarwienia płytkie zmarszczki i blizny
– skóra lepiej absorbuje substancje aktywne z kosmetyków
– poprawiają stan skóry skłonnej do występowania zmarszczek

Głównym zadaniem peelingów jest złuszczenie martwej warstwy naskórka i przygotowanie skóry do dalszej pielęgnacji.
Naturalnymi peelingami są:
– algowy
– solny z Morza Martwego
– aroniowy
– z pestek – oliwek, moreli
– z nasion – truskawek, bzu czarnego, z czarnej porzeczki, malin
– z łupin orzecha włoskiego
Rewelacyjny efekt złuszczania daje wymieszanie cukru gruboziarnistego z miodem – smarujesz ciało takim peelingiem, wykonujesz masaż okrężnymi ruchami i spłukujesz pod prysznicem. Potem ulubiony balsam do ciała i gotowe!!!!

Składniki aktywne to ważne surowce uzupełniające skład kosmetyków.
Wpływają na fizjologię i funkcjonowanie skóry.
Są to np.: humektanty, które zatrzymują wodę w skórze, proteiny, skwalan, kwas hialuronowy, koenzym Q10.
Jest to bardzo liczna grupa surowców.
Substancje te m.in. poprawiają kondycję skóry lub działają profilaktycznie na proces starzenia się skóry

Proteiny, czyli białka to podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów. Białka proste to duże cząsteczki, zbudowane z pojedynczych, połączonych ze sobą w łańcuchy -aminokwasy.
Proteiny stosowane są w produktach kosmetycznych zarówno do pielęgnacji skóry i włosów.
Główna ich funkcja w kosmetyce to:
– działanie nawilżające
– działanie zmiękczające
– odpowiadają między innymi za efekt napinający skórę – wykorzystywany w tzw. produktach o chwilowym działaniu liftingującym
W kosmetyce zastosowanie znalazły głównie białka, które są naturalnymi składnikami skóry jak kolagen, elastyna i keratyna.
Działanie kolagenu na skórę zostało opisane szczegółowo w postach wcześniejszych, które promowały firmę z którą współpracuję. Zachęcam do przeczytania tych postów!
Poza naturalnymi białkami skóry wykorzystuje się także białka:
– mleka
– jedwabiu
– proteiny roślinne – z pszenicy, kukurydzy, groszku, soi

Nazwa peptydów wzięta z encyklopedii:
Peptydy to organiczne związki chemiczne, amidy powstające przez połączenie dwóch lub więcej cząsteczek aminokwasów wiązaniem peptydowym.
Czym różnią się od protein (białek)?
– ilością reszt aminokwasów
Peptydy mają ich 2-100, a proteiny mają ich ponad 100

Liposomy są to lipidowe kuleczki wielkości od 0,10 do 0,25 μm zawierające w sobie delikatne substancje czynne.
Liposomy zbudowane są z:
– podwójnej błony fosfolipidowej,
– wewnątrz ich i na zewnątrz znajduje się faza wodna i rozpuszczone w niej substancje hydrofilowe
– a w podwójnej błonie, w fazie lipidowej, znajdują się substancje tłuszczowe.
Liposomy są nośnikami transportującymi substancje aktywne w głąb skóry.
Ekstrakty roślinne oraz inne substancje czynne zamknięte w liposomach są wykorzystywane w kosmetyce
Kosmetyki z liposomami stosowane są najczęściej jako kosmetyki regeneracyjne na noc.
Działanie liposomów ujawnia się bardzo szybko – już po jednym, dwóch dniach od początku stosowania specyfików. Po dwóch – trzech tygodniach należy przerwać codzienną pielęgnację i stosować kosmetyki z liposomami co dwa, trzy dni, tak by podtrzymać efekty ich działania.

Woda – w składzie kosmetyków jest przeważnie na początku – jako główny składnik kosmetyków.
Są oczywiście kosmetyki bezwodne…
Poszukajcie na etykiecie Waszych kosmetyków składu.
Jest to skład napisany po łacińsku – tzw INCI. Szukajcie wody:
Aqua – Water (rzadko ale można spotkać nazwę angielską)
Do produkcji kosmetyków używana jest woda jakości farmaceutycznej – demineralizowana

Witaminy to związki które trzeba dostarczyć do organizmu – same się nie wytworzą!
Mają fantastyczne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim:
– opóźniają powstanie zmarszczek
– redukują przebarwienia, nadmierną keratynizację i suchość skóry
– działają również antywolnorodnikowo
– a poza tym nawilżają, łagodzą i chronią skórę
W kosmetyce największe znaczenie mają:
– witamina A i jej pochodne karotenoidowe,
– witamina E i jej pochodne,
– witamina C i jej pochodne
– witamina B5, głównie w formie prowitaminy czyli d-panthenolu,
– witaminy z grupy B jak witamina B3 lub PP (nikotynamid, niacynamid),
– witamina D
– witamina F, czyli dawne określenie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i ich estry
O poszczególnych witaminach i o tym jak działają na naszą skórę – będę jeszcze pisać

Glony, zwane algami, są grupą najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie niższych roślin zarodnikowych. Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych białek, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), różnorodnych węglowodanów oraz witamin (A, E, C i z grupy B), zawierają mikro i makroelementy (sód, potas, magnez, wapń, jod, chlor, żelazo, cynk, miedź, mangan)
Algi są doskonałym surowcem kosmetycznym o cennych właściwościach odżywczych i regenerujących skórę. Zaopatrując ją w witaminy, aminokwasy, elementy śladowe, proteiny i składniki mineralne, regenerują tkanki i komórki i zapewniają jej prawidłowe nawilżenie.
Wodorosty są źródłem najważniejszych dla człowieka minerałów np.: jodu, magnesu, potasu czy żelaza, a także wielu witamin.
Preparaty z alg morskich ułatwiają walkę z wstydliwym problemem – cellulitem.
Zielone i brunatne algi to ważny składnik wielu balsamów czy żeli wyszczuplających.
Algi morskie pomagają również złagodzić widoczne gołym okiem przebarwienia trądzikowe, gdyż bogate są w siarkę i węglowodany regulujące pracę gruczołów łojowych.
Algami morskimi powinny zainteresować się również wszystkie kobiety, u których naczynka wykazują skłonność do pękania. Zawarta w algach estyna poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu naczynka stają się mocniejsze.
Ale zastosowanie alg jest o wiele większe…
Zapraszam wkrótce po więcej szczegółów

Najbardziej znaną glinką jest zielona.
Ale jest jeszcze biała, czerwona, różowa, żółta.
Są niezbędne do robienia masek
Glinki wydobywane są z głębin ziemi i suszone na słońcu.
Mają postać proszku, bogate w sole mineralne.
Daje efekty niemalże od razu.
Glinki można używać bezpośrednio na skórę, ale są również składnikiem gotowych kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów.